Balance i underlivet

Dette er sundhed! Intim-sundhed har brug for et surt miljø

I alle områder af kroppen er der en ideal pH-værdi. Således også i skeden. Denne værdi er kritisk for sundheden i det kvindelige intimområde. Når alt er i orden, ligger pH mellem 3,8 og 4,5.
Mælkesyrebakterier er essentielle for surheden – heraf særligt Lactobaciller. Er de til stede i en tilstrækkelig kvalitet og mængde, blive skedens miljø surt. Disse bakterier er garantien for intimsundhed, for de sikrer ikke kun balancen. Idet de sikrer det sure miljø, er de også et effektivt værn mod virus, som ikke overføres i sådanne omgivelser.
Også andre, skadelige bakterier kan indgå i skedens mikrobiota. Først og fremmest findes Gardnerella-bakterierne, som ofte forekommer i stort antal ved ubalancer i skeden. De findes også hos sunde kvinder, men da kun i lavt tal.
Til de uønskede bakterier regnes også Prevotella spp, Peptostreptococcus spp. og Mobiluncus.

Holde balancen: Hvad har betydning?

Det er altså vigtigt, at der i skeden findes den rigtige balance mellem mikroorganismerne. Dette hænger tæt sammen med, at der er nok mælkesyre til stede. Men hvordan opnår man dette gode afbalancerede system?
Bakteriel vaginose forekommer, når skedens mikrobiome (samling af mikroorganismer) kommer ud af balance. Årsagen hertil er ikke nøjagtigt klarlagt. Der er forskellige kendte risikofaktorer, f.eks. de ændringer i hormon-niveauet, der ses i menstruationscyclus, i menopausen og under graviditet. Syntetisk undertøj, stress, antibiotika, svampemidler og hormonspiral kan også bringe skedens mikroorganismer ud af balance.
Det bliver ofte fremhævet, at fremmede bakterier overført ved ubeskyttet sex kan have en negativ indflydelse. Dette holdning bliver ofte ført til torvs, selvom den ikke er underbygget af de undersøgelser, som findes. Det er dog et faktum, at sæd har et højt pH og dermed påvirker skedens pH i skadelig retning.
Overdreven hygiejne er en udfordring for den naturlige pH værdi i skeden: Spar gerne på sæbe og lignende produkter, en vask med rent vand er det bedste.
Blandt de positive faktorer kan nævnes sund kost og luft til missen.

At holde balancen! Du kan selv styre din ligevægt

En vaginal-biome i balance er omdrejningspunktet i intimhygiejnen. For at finde ud af, om ligevægten er i orden, kan man lave en pH test . pH strips viser på en farveskala, om der er behov for handling, eller om skedemiljøet er i ligevægt. Hvis der er tilstrækkeligt med mælkesyrebakterier og syre, ligger pH-værdien mellem 3,8 og 4,5. Ligger værdien derover, er der tale om en mangel på mælkesyre, som bør afhjælpes. Dertil findes der forskellige muligheder. Man kan tilføre syre eller en buffer – eller man kan tilføre fremmede mælkesyrebakterier. Disse metoder har en virkning, men ikke så effektiv som hvis man udnytter kroppens egne mælkesyrebakterier. Ved et simpelt trick kann man lokke kroppen til selv at øge syreproduktionen: Man „fodrer“ de tilstedeværende mælkesyrebakterier ved at tilføre mælkesukker. LadyBalance® vaginaltabletter er det eneste produkt på markedet, om virker efter dette princip.
Ifølge en undersøgelse kan en konkret stamme af mælkesyrebakterien Lactobacillus gasseri danne en art antibiotikum, nemlig Bacteriocinen – som også hæmmer de uønskede Gardnerella vaginalis. En fortræffelig grund til at sørge godt for sin velbalancerede vaginal-biome.

Husråd eller andre produkter?

Ofte bliver det anbefalet at tilføre sure mælkeprodukter mere ... i skeden. Naturligvis indeholder disse mælkesyrebakterier. Men de har også skadelige effekter, fordi proteinindholdet forværrer den bakterielle vaginose. Grunden er, at protein bliver nedbrudt til aminer – disse lugter, er basiske og modvirker den dannede syre.
Der findes også produkter på markedet, som indeholder relevante mælkesyrebakterier. Men disse styrker ikke kroppens egne mælkesyrebakterier og dermed den helt unikke balance i den enkelte kvinde. Selvom bakterierne kommer fra en sund skede, er der ingen garanti for at de vil vokse hos en anden kvinde. Der findes en mængde forskellige mælkesyrebakterier.
Hvis der er vedholdende sygdomssymptomer, bør man altid opsøge sin læge.

Svamp & infektion

Hvis ligevægten i din vaginal-biome (flora) er ødelagt, opstår karakteristiske ubehagelige symptomer. Oftest er der tale om en bakteriel vaginose, og så bør man gøre noget ved det, fordi hermed stiger risikoen for livmoderhals-infektion, blærebetændelse og endda for tidlig fødsel.

Typiske symptomer ved en forstyrret vaginal-balance:

En fiskeagtig lugt (tyder på bakteriel vaginose)

Svie og smerte i intimområdet (tyder på svampeinfektion – candidiose)

Stinkende vandigt eller grå-grønt udflåd (tyder på bakteriel vaginose eller ved gulgrønt udflåd – Trichomoniasis)

En tør, rødmende skede (skyldes atrophi).

Smerter ved samleje (tyder på atrophi)

Problemer i skeden og udflåd kan groft karakteriseres ved pH-målinge. Hvis pH er over 4,5 – 5,0 er der normalt tale om bakteriel vaginose, mens normalt surt pH og kløe og svie indikerer svamp (candidiosis).

Opret nu konto

Har du allerede en konto?
Log ind i stedet for Eller Nulstil kodeord